2010. október 18.

Kondorosi kiállitás beszámoló

  •    A múlt heti szép idő elmúlt, és szombat hajnalra unalmas igazi őszi időben indultam Kondorosra.De a lelkesedésem és kiváncsiságom még mindig napfényes volt. 10 órára értem a kondorosi könyvtárhoz, ahol a kiállitást rendezték meg a helyi foltvarró-kör segitségével, vendéglátásával. Tudjátok, a Céh honlapján olvasható volt a pályázati kiirás. Itt azok a munkák voltak kiállitva, melyek itthon maradtak. 

  •  Már megérkezésem pillanatában láttam, hogy nagy a nyüzsgés, kávézás, pogácsázás folyt. A regisztrálás után, amikor már mindenki megérkezett az igazgatónő és foltvarró kör vezetője megnyitották a kiállitást, már ekkor köszöntötték Dolányi Annát is, aki végig részt vett a találkozón, tőle egy kis úti varró ollót kaptunk ajándékba. Végignéztük a kiállitott munkákat, majd megostromoltuk az árusokat. Anyagok, könyvek, magazinok, kellékek, két eladás között BZS rengeteg hasznos ötlelet is megosztott velünk.

  •    A pletyizések után Dolányi Anna beszámolóját hallhattuk és nézhettük indiai felfedező útjáról, különösképpen az indiai textilekről, az ott készült patchwork munkákról, igaz ők nem is tudják hogy foltoznak.
  • Anna képeket vetitett nekünk, melyeket ő készitett az utazása során. Láthattunk fotót házi oltárról, melyet természetesen a háziak készitettek textilből.Több ezer istent tisztelnek az ott élők, mindenhol van ilyen oltár.  Anna felhivta a figyelmünket arra a szemléletre amit ott tapasztalt:
- amit most élsz, azt kapod meg a következő életedben vissza
- a mérhetetlen elfogadás /pl. az élthelyzet elfogadása/
- az ott élő emberek 50%-a irástudatlan, de a kézművesség hihetetlen módon fejlett és különleges
- minden dolog megbecsülése / a legkisebb ficni anyagot sem dobják  el, mindent felhasználnak/
  • Az Indiában készült dolgoknak semmi köze a miáltalunk ismert és készitett patchworkhöz. Találhatunk hasonló "blokk-szerű" dolgokat, de azok egészen mások, a foltvarrást ők saját maguknak, saját maguktól "találták fel". Főleg kézzel varrnak, a férfiak inkább géppel, hiszen ők vannak a sorban elől. Rengeteg üveget, tükröt használnak a diszitésre.
  • Fantasztikus fotókat, hangulatokat, ellopott élet-helyzeteket, szineket láttunk Anna képein, és csak azt irigyelhetjük az indiai kézművesektől, hogy számukra az idő nem jelent korlátokat, idejük van mint a tenger.

A szombat találkozó nagyon jó hangulatura kerekedett, azt hiszem mindenki igazán jól érezte magát, a vendéglátóink kiválóak voltak, annyi szendvics, süti, kávé volt, hogy egy hadsereget lehetett volna élelmezni.
Az előadás után még egy kis házi bemutató is kikerekedett, megnézhettünk néhány munkát, amelyek előkerültek a táskákból, szatyrokból. Nekem még nagy élmény volt még sok foltvarró-társunkon látni foltos mellényeket, táskákat.
  • A csúnya idő ellenére tartalmas, jó kedvű, vidám, és újra munkára inspiráló volt ez a nap.
És hogy Annát idézzem, mikor a vetitett képeket nézegettük: "Lányok, ezt kellene valakinek levarrnia!"

  • Amennyire az általam felvonultatott technika, azaz a rozzant kis fényképezőgépem engedte, készitettem fotókat a kiállitott darabokról és a résztvevőkről.Az alábbi helyre kattintva megnézhetitek, hogy ti is részesüljetek a szombati nap élményeiből.



http://picasaweb.google.com/pevamuhelye/KondorosAfganPalyazat?feat=directlink



  • És még egy kedves dolog szombatról:

 Egy régi hiányosságom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése